Skip to main content

Boost je productiviteit op het werk met deze tips

Productief te werk gaan zorgt voor efficiëntie, motivatie en voldoening in het werk dat je levert. Weet je even niet welke stappen je kan ondernemen om efficiënter aan de slag te gaan? Wij geven je enkele tips.

  1. Neem regelmatig pauzes

Voortdurend hard werken lijkt misschien een goed idee, maar vaak kan dit een tegenovergesteld effect hebben. Het is dus belangrijk om regelmatig het werk even neer te leggen en je batterijen opnieuw op te laden. Zo kan je er weer volop tegenaan!

Dit kan je bijvoorbeeld doen door een toertje rond de werf te lopen of even te praten met je collega’s tussen het werken door.

  1. Werk aan je grootste opdrachten wanneer je het meest alert bent

Heb je grote opdrachten die veel inspanning vergen? Dan kan je deze best uitvoeren op de momenten wanneer je het meest alert bent. Voor sommigen kan dat vroeg op de ochtend zijn, voor anderen vlak na de lunchpauze. Wanneer je in team werkt, heb je natuurlijk iets minder flexibiliteit om je timing te bepalen. Stem dus goed met elkaar af wanneer wat wordt gedaan.

Ook voor veiligheidsredenen is het aangeraden om riskante opdrachten uit te voeren wanneer je er goed met je hoofd bij bent. Kies deze momenten dus voorzichtig uit!

  1. Schakel de meldingen van je gsm uit

In het digitale tijdperk van vandaag wordt het voor velen steeds moeilijker om afstand te nemen van onze gsm of smartphone. Het scherm hoeft nog maar op te lichten of geluid te maken, en we kijken meteen welk bericht er binnenkomt.

Maak er een gewoonte van om je gsm tijdens het werk ergens in je rugzak of tas achter te laten. Zo zal je minder afgeleid worden door meldingen en kan je je ongestoord focussen op het werk waar je mee bezig bent.

  1. Eet gezond doorheen de dag

Een appel smaakt dan misschien wel minder lekker dan een koek, maar ze beïnvloeden je energiepeil op een positieve manier. Koeken geven je snelle suikers waardoor je je even energetisch voelt, maar kort daarna het tegenovergestelde ondervindt.

Gezond eten zal je op lange termijn meer energie bezorgen, waardoor je je de hele dag door goed zal voelen en efficiënter te werk zal gaan. Denk aan: fruit, nootjes, yoghurt, enzovoort.

  1. Sta vroeg op

Vroeg opstaan, iets waar iedereen tegenop kijkt! Helaas is dat net iets wat je als werknemer in de bouw of technieksector wellicht vaak moet doen. Maar wist je dat het net positief is om vroeg op te staan?

Door iets vroeger uit bed te kruipen, geef je jezelf tijd om rustig wakker te worden en te ontbijten. Bovendien verbetert het je concentratie omdat je tijd hebt gehad om rustig op gang te komen.

Natuurlijk heb je ook gewoon meer tijd om productief te zijn en zaken in orde te brengen nog voor je de dag start. Een productieve ochtend zal je vervolgens motiveren om de rest van de dag hetzelfde te doen!

  1. Focus je op één ding tegelijk

Hoe meer, hoe beter? Niet altijd! Wanneer je op het werk te veel tegelijk probeert te doen, kan dit je efficiëntie net verminderen. Hou je dus bezig met één ding tegelijk en werk zo je takenlijst rustig af, je zal merken dat het zo minder chaotisch en efficiënter zal verlopen.

Probeer je hoofd ook steeds te houden bij de taak waarmee je bezig bent, laat je niet afleiden door niet-werkgerelateerde gedachten of je omgeving.

  1. Werk met goed en correct gereedschap

Uiteraard draagt de kwaliteit van je werkgereedschap ook in grote mate toe aan je productiviteit! Zorg ervoor dat je de machines en het gereedschap goed onderhoudt en op de juiste manier gebruikt, je werk zal een pak verlicht worden!